10 gouden tips voor een goede tekst

Zelf je teksten opstellen kan een bevredigend klusje zijn. Weet je wat je precies wilt vertellen, maar ben je bang om met spelling, grammatica of stijl de mist in te gaan? Geen zorgen, met deze tips moet het lukken:

Neem de tijd Met stip op 1. Zeker voor schrijven geldt: haastwerk geeft prutswerk. Ga er dus voor zitten en concentreer je.

Bereid je voor Bedenk vóór je begint te schrijven wat, waarom en hoe je iets wilt vertellen. En natuurlijk aan wie. Dit geeft je houvast voor een heldere opbouw en eenduidige schrijfstijl.

Zoek het op Werkwoordsvormen, samengestelde woorden en vreemde woorden lijken ervoor gemaakt ons in de war te brengen. Twijfel je over de juiste schrijfwijze? Geneer je niet en zoek het op! Handige links: https://www.vandale.nl en https://onzetaal.nl/taaladvies.

Prop niet Maak je zinnen niet te lang en probeer niet te veel informatie in één zin te stoppen. Hoe meer bijzinnen, hoe groter de kans op onlogische verwijzingen. Een maximum van 15-17 woorden per zin is een goede richtlijn.

Houd het simpel Met opgeklopt taalgebruik vergroot je de kans op fouten. Vermijd gekunstelde constructies en zeg bijvoorbeeld niet ‘welke’, als je ‘die’ bedoelt (de broodtrommel, welke al een uur openstond), of ‘echter’ als ‘maar’ volstaat.

Lees en herlees En dat bij voorkeur hardop. Staat er wat je bedoelt? Zijn misverstanden uitgesloten? Besteed bij het herlezen evenveel aandacht aan je kopteksten als aan de rest van je tekst. Zo voorkom je zinnen als “Jongens ingehaald door de politie op gestolen scootmobiel”.

Zet leestekens waar ze horen Een komma, verbindingsstreepje of punt op de verkeerde plek kan je tekst onbegrijpelijk maken of de betekenis ervan totaal veranderen. Plaats ze zorgvuldig.

Twee zien meer dan één Hanteer het vier-ogenprincipe en laat je teksten door een ander controleren op fouten en onduidelijkheden.

Kijk naar tekst en context Houd bij het schrijven rekening met waar je tekst (op) komt te staan. Klopt de combinatie van tekst en beeld? Is er geen sprake van onbedoelde associaties? Zelfs al is je tekst inhoudelijk correct, dan nog kan het totaalplaatje je boodschap tenietdoen.

Neem het zekere voor het onzekere Kom je er niet uit? Kost het je toch te veel tijd? Wil je zeker weten dat je teksten goed zijn? Neem dan gewoon contact met me op. Ik help je graag!

Share This